Tiedote koronarajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta Enontekiön seurakunnassa, päivitys 8.6.2020

Jumalanpalveluksiin voi tulla paikalle 1.6.2020 lähtien. Jumalanpalvelukset ovat alkuun sanajumalanpalveluksia, ja messuihin siirrytään asteittain.

Piispojen ohje on, että kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi kesäkuun alusta lähtien osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina tilaan sopivaksi, 1–2 metrin turvavälein. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä.

Enontekiön kirkossa tämä tarkoittaa sitä, että enimmäisväkimäärä tilaisuudessa voi olla 50 henkeä. Tähän lukuun päädyimme, kun otimme joka toisen penkkirivin pois käytöstä, ja laskimme, montako ihmistä jäljelle jääneisiin penkkeihin mahtuu väljästi istumaan. Karesuvannon kappelissa voi kokoontua enintään 20 henkeä.  

Jumalanpalvelusten striimaaminen jatkuu toistaiseksi, joten jumalanpalveluksiin voi osallistua myös Enontekiön seurakunnan YouTube-kanavan kautta.

Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee valtioneuvoston linjaus 50 hengen osallistujamäärästä, koska ne, samoin kuin kirkollisen toimituksen jälkeen järjestettävät kaste- tai hääjuhlat tai muistotilaisuudet, ovat luonteeltaan yksityistilaisuuksia. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.  

Riskiryhmään kuuluville hallitus suosittelee edelleen fyysisten kontaktien välttämistä, ja osallistumista oman harkinnan mukaan. Turvaetäisyyksiä ja huolellista hygieniaa tulee noudattaa, ja sairaana pitää jäädä tilaisuudesta pois.

Myös muita seurakuntatilaisuuksia voidaan 1.6.2020 alkaen järjestää, henkilörajoitukset ja osallistujien turvallisuus huomioon ottaen.

Kirkkoherranvirastossa voi jälleen asioida paikan päällä, virasto on maanantaisin klo 12-17 ja tiistaisin klo 9-14.

Jumalalta saamme tulevaisuuden ja toivon, myös koronan keskellä!

 

Anu Toivonen, Muonion ja Enontekiön vs. kirkkoherra

https://evl.fi/documents/1327140/71942450/piispojen-tarkennettu-ohje-19052020_suomi.pdfLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

 

Päivitys 17.3.2020

Kirkkoon ei voi kokoontua, sunnuntaina voi jumalanpalveluksen jälkeen tulla hiljentymään 

Piispat ovat linjanneet, että jumalanpalvelukset jatkuvat, mutta ne toimitetaan ilman kirkkotilassa läsnä olevaa seurakuntaa. 

Kirkko on auki Enontekiöllä sunnuntaisin kaksi tuntia jumalanpalvelusten jälkeen hiljentymistä ja keskustelua varten. Tämä ei ole yleisötilaisuus, vaan tarkoitettu avuksi ja tueksi yksittäisille ihmisille.

Muistutukseksi, että radiosta tulee aamuhartaus Yle-ykköseltä aamuisin kello 6.15 ja 7.15 ja iltahartaus klo 18.50 sekä sunnuntaisin jumalanpalvelus klo 10. 

 

Piispojen tiedote jumalanpalveluksista:

https://www.oulunhiippakunta.fi/ajankohtaista/piispat-jumalanpalvelukset-jatkuvat-mutta-ne-toimitetaan-ilman-kirkkotilassa-lasna-olevaa-seurakuntaa/

Bismmaid rávvagat searvegottiide 16.3. koronavirusdili geažil

 

Kirkkoherran tiedote:

https://www.enontekionseurakunta.fi/uutiset/-/news/69223707/

 

Piispat antoivat pastoraalisen ohjeen hautajaisiin osallistumisesta

https://www.oulunhiippakunta.fi/ajankohtaista/piispat-lahiomaiset-voivat-osallistua-hautaan-siunaamiseen/

Bismmát: Lagašolbmot sáhttet oassálastit hávdái vitkamii

Saattojoukko on kuitenkin pyrittävä pitämään pienenä. Hautajaisten osalta voi olla hyvä miettiä muistotilaisuuden järjestämistä myöhemmässä vaiheessa koronatilanteen rauhoituttua.