Häät

Seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta jumalanpalveluksessa ennen vihkimistä. Hääjuhlaan kokoontunut seurakunta rukoilee vihkimistilaisuudessa pariskunnan puolesta. Pappi vihkiessään siunaa aviopuolisot. Rukous ja siunaus kantavat vihkimisessä alkanutta yhteistä avioliittoa.

Lisätietoja saat oheisesta linkistä, joka aukeaa ev.-lut. kirkon suomenkielisille sivuille.

Vihkisormusta laitetaan sormeen
Kuva: Kirkkohallitus/Aarne Ormio

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu