Avioliiton esteiden tutkiminen

Avioliittoon vihkimistä edeltää aina avioliiton esteiden tutkiminen. Siinä selvitetään, että aiotun avioliiton solmimiselle ei ole laissa säädettyä estettä. Avioliiton esteiden tutkinta hoidetaan kirkkoherranvirastossa.

• Tutkinta tulee tehdä vähintään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä. Todistus on voimassa neljä kuukautta.

• Avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu siinä seurakunnassa missä kihlakumppanit, tai toinen heistä, ovat kirjoilla. Esteiden tutkinnan voi hoitaa myös ev.-lut. kirkon asiointipalvelun kautta (linkki ohjautuu asontipalvelun sivuille, joilla voi asioida suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi). Lisäksi esteiden tutkinta voi tapahtua maistraatissa.

Alla olevista linkeistä saa lisätietoa esteiden tutkinnasta ja kirkollisesta vihkimisestä. Linkit avautuvat ev.-lut. kirkon sivujen suomenkielisiin sisältöihin.

Náittosdili áruid dutkan

Ovdal náitosii vihaheami dutkojuvvojit álohe náittosdili árut. Dutkojuvvo, leatgo jurddašuvvon náittosdili árrun lágalaš sivat. Náittosdili dutkan čađahuvvo girkohearrádoaimmahagas.

• Dutkan ferte dahkkot unnimustá čieža jándora ovdal vihaheami. Duođaštus lea fámus njeallje mánu.
  • Náittosdili áruid dutkan čađahuvvo dan searvegottis, gosa gihliguimmežat, dehe nubbi sudnos, leat čálihuvvon,. Áruid dutkama sáhttá dikšut maid ev.-lut. girku áššiiddikšunbálvalusa  bakte (liŋka manná áššiiddikšunbálvalusa siidduide, gos sáhttá dikšut áššiid suoma-, ruoŧa- ja eaŋgasgielain). Áruid dutkan sáhttá dáhpáhuvvat maid magistráhtas.

Liŋkkain, mat leat vuollelis, oažžu lassedieđuid áruid dutkama ja girkolaš vihaheami birra. Liŋkkat rahpasit ev.-lut girkosiidduid suomagielat sisdoaluide.

Hääkimppu kirkon portailla
Kirkon kuvapankki/Tinca Björke