Ristiäiset

Lämpimät onnittelut uuden perheenjäsenen syntymän johdosta!

Kastejuhlaa vietetään yleensä kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kaste voidaan toimittaa seurakunnan tiloissa tai kotona.   Kirkkoherranvirasto  auttaa juhlajärjestelyissä alkuun. Alla olevat linkit avautuvat ev.-lut. kirkon suomenkielisille sivuille.

Puinen veistetty kastepöydän jalka ja posliinimalja sen päällä.
Kastemalja Hetan kirkossa

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät