Häät

Rakkautta kannattaa juhlia. Avioliitto on yhdessä elämistä, iloitsemista ja rakastamista – syvää sitoutumista toiseen ihmiseen. Kirkollisessa vihkimisessä liitolle pyydetään siunausta Jumalalta – liittoa kannattelevat ikuiset käsivarret.

Seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta jumalanpalveluksessa ennen vihkimistä. Hääjuhlaan kokoontunut seurakunta rukoilee vihkimistilaisuudessa pariskunnan puolesta. Pappi vihkiessään siunaa aviopuolisot. Rukous ja siunaus kantavat vihkimisessä alkanutta yhteistä avioliittoa. Useimmat parit valitsevat kirkon vihkipaikakseen, mutta vihkiminen voidaan toimittaa myös esimerkiksi kotona tai jossakin muussa vihittäville tärkeässä paikassa. 

Minä nukuin, mutta sydämeni valvoi. Kuulin koputusta – rakkaani tulee!
Laulujen laulu 5:2

Hääjuhlan suunnittelua

Kun suunnittelet häitä, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Sieltä voit varata kirkon ja kanttorin. Halutessanne käyttää jotain muuta kuin kotiseurakunnan pappia tai kanttoria, tulee asia sopia heidän kanssaan. Avioliiton esteiden tutkinta hoidetaan Rovaniemen aluekeskusrekisterissäLinkki avautuu uudessa välilehdessä, johon Enontekiön seurakuntakin kuuluu. Esteiden tutkinnan voi tehdä myös sähköisesti, linkki kirkon avioliiton esteiden tutkinta -asiointipalveluun on täällä. Linkki avautuu uudessa välilehdessäPalvelu vaatii vahvaa tunnistautumista, esimerkiksi pankkitunnuksilla. 

Muistilista: 

 • avioliiton esteiden tutkinta, joko sähköisesti tai Rovaniemen aluekeskusrekisterissä p. 016 335 5200
 • kaksi todistajaa
 • vihkipaikan, papin ja kanttorin varaaminen
 • sormus/sormukset
 • vieraslista
 • kutsut
 • hääjuhlapaikan ja pitopalvelun varaus
 • koristelut
 • kukat
 • bestman ja kaaso
 • mahdollinen valokuvaus

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. (1. Kor. 13:1)

Vihkisormusta laitetaan sormeen
Kuva: Kirkkohallitus/Aarne Ormio

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kuuntele häämusiikkia 

Häämusiikkinäytteet auttavat vihkipareja häämusiikin valinnassa. Tällä sivulla voit kuunnella Oulun seurakuntien kanttoreiden äänittämiä häämusiikkinäytteitä. 

Löydät häämusiikkinäytteet täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Oulunseurakunnat.fi)