Hautajaiset

Lämmin osanotto läheisesi kuoleman johdosta.

Hautaansiunaamisessa me annamme poisnukkuneet rakkaamme hyvän Jumalan käsiin. Me saatamme ja hyvästelemme elämän ja kuoleman rajalla, ja siunaamme heidät odottamaan ylösnousemuksen päivää. 

Kirkkoherranvirasto auttaa hautajaisjärjestelyissä: hautajaisten ajankohdan, kirkon, papin ja kanttorin varaaminen onnistuu samalla kertaa. Muistotilaisuus voidaan myös pitää seurakunnan tiloissa.

Jos vainaja haudataan muualle kuin Enontekiön hautausmailleLinkki avautuu uudessa välilehdessä, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa. Hautaustoimiston kautta hankitaan muun muassa arkku ja tarvittaessa uurna. 

Kellojen soitto 

Sanomakellot on perinteinen tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen kuolemasta. Kellojen soiton ajankohdasta sovitaan omaisten kanssa, jotta he voivat halutessaan tulla kelloja kuuntelemaan. 

Kiitos 

Perinteisiin tapoihin kuuluu myös se, että jumalanpalveluksessa luetaan kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja iät sekä rukoillaan omaisten puolesta. Pääsääntöisesti kiitos tehdään hautauksen jälkeisenä sunnuntaina, omaisten kanssa sovittavana ajankohtana. Toivotamme omaiset lämpimästi tervetulleeksi kirkkoon. Haudattujen nimet julkaistaan omaisten sen salliessa kirkollisissa ilmoituksissa. 

Hautauslupa 

Hautaus voidaan toimittaa, kun lääkäri on antanut kirjallisen hautausluvan. Se postitetaan sairaalasta kirkkoherranvirastoon tai annetaan hautauksesta huolehtivalle omaiselle tai hautaustoimistolle. Lupa toimitetaan sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, jossa seurakunnassa vainajan siunaus toimitetaan. 

Hautauslupa ei sisällä tietoa kuolinsyystä. Lähiomainen saa tiedon kuolinsyystä hautausluvan antaneelta lääkäriltä. Hautausjärjestelyihin voidaan ryhtyä jo ennen kuolintodistuksen saamista. 

Hautajaiset 

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. 

Lämmin osanotto surussanne!

Lisätietoa hautauksen järjestämiseen liittyen Info ja asiointi -sivulta. 

Jumala. Ole lähellä meitä nyt. Ympäröi armollasi. Ympäröi rauhallasi. Lohduta meitä. Aamen. 

Arkku kirkon alttarin edessä, kukkia arkun päällä.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa seurakunnan työntekijät ovat apuna. Voit olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus tarjoavat läheisille mahdollisuuden yhteiseen surutyöhön.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Tue lapsen surua olemalla läsnä. Salli lapsen surra ja ole avoin. 

Lapsi ja kuolema

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Älä jää yksin vaikeiden tunteiden kanssa, vaan hae itsellesi ja läheisillesi keskusteluapua. Keskusteluapua ammatti-ihmisten kanssa saat oman kuntasi kriisipalveluiden kautta. Myös seurakunnan työntekijät ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssasi.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä