Kodin siunaaminen

Koti on levon ja kasvun paikka, yhdessäolon ja oman tilan paikka. Kirkollisiin toimituksiin kuuluu myös kodin siunaaminen. Kyseessä on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus.

Kodin siunaamisen rukoushetken voi toteuttaa monella tavalla. Siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin tai kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan.

Kodin siunaamisen rukoushetken kaavaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä kuuluu siunauksen lisäksi rukousta, raamatunlukua ja laulua.

Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Myös vapaa-ajan asuntoja tai muita tiloja voidaan siunata. Uusi tai vanha koti, vuokra- tai omistusasunto - kodin siunaamisen voi tehdä missä elämänvaiheessa tahansa ja kaikissa kodeissa. Tilaisuus saa olla asukkaidensa näköinen, rento tai juhlava, pienellä tai isolla porukalla.

Musiikkia ja yhdessä tekemisen iloa

Kodin siunaamisen rukoushetkessä virret ovat musiikkivalinnoista ensisijaisia, mutta myös muu tilaisuuden luonteeseen sopiva musiikki käy. Kiitosvirren tulee olla virsi. Virsistä perhe-, kiitos- ja siunausaiheiset virret ovat hyviä, lastenvirretkin sopivat hyvin jos tilaisuudessa on mukana pikkuväkeä. Myös kirkkovuoden tai juhlapyhien mukaiset virret ovat sopivia. Kodin siunaamiseen liittyviä lauluja löytyy myös virsikirjan uusimmasta jumalanpalvelusliitteestä (numerot 830 - 832). 

Hyvä Jumala, kiitän kodista, omaisista, perheestämme. Sinulta on elämämme. Kaikki rakkaani ovat lahjaasi. Anna voimia oikein toimia. Silloin meillä jokaisella kotona on hyvä olla, eikä minua mikään pelota. (Virsi 471)

Rukoushetken tehtäviä voi jakaa osallistujien kesken. Perheenjäsenet ja ystävät voivat toimia rukousten ja Raamatun lukijoina. Esirukous voidaan laatia yhdessä tärkeistä yhteisistä aiheista. Lasten kanssa voidaan yhdessä valmistella yhteinen kotialttari. Kotialttari rakennetaan peittämällä pöytä valkealla liinalla. Pöydälle voi laittaa esimerkiksi raamatun ja ristin, kukkia sekä kynttilän. Alkuvirren tilalla voidaan laulaa sopiva lastenlaulu tai lastenvirsi.

Siunaus on keskeisin osa rukoushetkeä. Hän voi Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen siunatessaan tehdä myös ristinmerkin. Rukoushetkeen voi tehdä seuraamista helpottavan käsiohjelman, jossa kerrotaan rukoushetken kulku, yhteiset rukoukset sekä virsien ja muun yhdessä laulettavan musiikin sanat. Kodin siunaamisen voi merkitä vihki- tai perheraamattuun. 

Lähde: evl.fi

 

Kun haluat kodillesi siunauksen

Kodin siunaaminen on rukoushetki, jossa kiitetään kodista ja pyydetään siunausta sen asukkaille. Siunaamisen rukoushetken voi toimittaa pappi, seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen. Yleensä sen toimittaa kuitenkin pappi.

Toimi näin:

 

 1. Papin varaaminen

Ota yhteyttä Enontekiön seurakunnan kirkkoherranvirastoon tai tuttuun työntekijään. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

 2. Päivämäärän päättäminen

Kodin siunaamiselle ei ole aikarajaa. Tilaisuus pidetään yleensä silloin, kun perhe muuttaa uuteen kotiin. Useasti kodin siunaaminen toimitetaan myös lapsen kasteen yhteydessä.

 

 3. Valmistautuminen

 Kodin siunaamiseen voidaan valmistautua omien resurssien ja voimien mukaan siivoamalla, leipomalla ja kaunistamalla kotia.

 

 4. Kutsuvieraslista

 Mukaan voidaan pyytää sukulaisia ja ystäviä.

 

 5. Musiikki

Kodin siunaamisen rukoushetkessä virret ovat musiikkivalinnoista ensisijaisia, mutta myös muu tilaisuuden luonteeseen sopiva musiikki käy. Kiitosvirren tulee olla virsi. Virsistä perhe-, kiitos- ja siunausaiheiset virret ovat hyviä. Lastenvirretkin sopivat, jos tilaisuudessa on mukana pikkuväkeä.

 

 6. Kodin siunaamisen kulku

Aluksi pidetään virallinen osuus, jonka jälkeen voidaan kahvitella. 

Rukoushetken tehtäviä voi jakaa osallistujien kesken. Perheenjäsenet ja ystävät voivat toimia rukousten ja Raamatun lukijoina. Esirukous voidaan laatia yhdessä tärkeistä yhteisistä aiheista. Lasten kanssa voidaan yhdessä valmistella yhteinen kotialttari. Kotialttari rakennetaan peittämällä pöytä valkealla liinalla. Pöydälle voi laittaa esimerkiksi raamatun ja ristin, kukkia sekä kynttilän.

 
Näkymä olohuoneesta kodin siunausta varten. Sohvapöydällä kynttilät, risti ja kukat.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kodin siunaaminen on vanha kristillinen tapa.

 

Sinun turvanasi on Herra, sinun kotisi on Korkeimman suojassa. (Psalmi 91:9) 

Olohuoneessa sohvan vieressä pöytä jonka päällä kynttilöitä, risti ja kukkia.
Kuva: Kirkon kuvapankki (Kuvaaja Lotta Nurminen)